Terugblik: Inspiratiedag 2023
De Van Altena & de Jongh inspiratiedag (voorheen klantendag) is weer achter de rug en wat was het een mooie bijeenkomst! We bedanken onze klanten en relaties die aanwezig waren en de dag tot een succes maakten. Dit jaar stond in het teken van actuele thema’s over de relatie tussen werk en gezondheid én het nemen van de regie hierop.
De dag werd geopend door onze directeur Pieter de Jongh met een prikkelende speech over de huidige arbeidsmarkt, hier terug te lezen.
Mentaal gezond in een gestoorde wereld: hoe vergroten we de mentale gezondheid van jongeren
Na de officiële kick-off van het programma begon de lezing van Thijs Launspach. Het thema: mentale gezondheid en het managen van stress, toegespitst op de jongere generatie (Millennials en Gen Z) en de problemen waar zij in het bijzonder tegenaan lopen. Met name het gevoel dat heerst nooit genoeg te zijn, iets wat ingebakken is in onze tijd. Hoe we ook ons best doen om onszelf te verbeteren en nóg gelukkiger en nóg succesvoller te zijn, er is altijd wel iets waar we niet tevreden over zijn. Deze prestatiedrang resulteert in steeds meer burn-out gerelateerde klachten.
Thijs zette het publiek aan het denken door te vragen wat zij binnen hun organisatie zouden kunnen doen om de jongere generatie te ondersteunen en een stukje prestatiedrang, en zo ook stress, de kop in te drukken. Mooie ideeën werden gedeeld, o.a. het vormgeven van een generatiebeleid (gezondheidsbeleid gericht op levensfases) en maandelijkse bijeenkomsten voor jongeren om te bevragen wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitoefenen.
Naast de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen zijn er ook vier pilaren waar je als mens zelf de regie op kan nemen, namelijk: voeding, beweging, (nacht)rust en verbinding. Aangetoonde leefstijl aspecten die belangrijk zijn voor het behouden van onze mentale gezondheid. Aspecten waar gedurende de dag verder op werd ingegaan. Met een focus op verbinding: verbinding met onszelf, maar ook met anderen – leren vertrouwen op onszelf en op elkaar.
In balans: voeding, beweging, rust en verbinding
Na Thijs was het de beurt aan Radmilo Soda (lifestyle coach en personal trainer). Radmilo benadrukte het belang van een gezonde leefstijl en het onderhouden van de vier pilaren benoemd door Thijs. Wanneer één pilaar niet in orde is, wankelen we als geheel, integraal aan de slag met gezondheid is de boodschap.
Natuurlijk kon een work-out met Radmilo, als voormalig professioneel bokser en survivallist bij Expeditie Robinson, niet ontbreken. Tot genoegen van velen koos Radmilo voor een iets minder extreme aanpak: namelijk stretch oefeningen met een gele resistance band. Het leek zo simpel, maar de rek was goed te voelen bij menig kantoorwerker met vastzittende schouders en (of) een stijve nek. De boodschap: integreer stretchen in je dagelijkse werk, je lichaam zal je dankbaar zijn.
Verdiepende workshops: stimuleren van potentieel
Na de work-out konden we even bijkomen tijdens een korte break, waarna onze gasten konden kiezen uit drie keuzeworkshops:
- De Blikopener door Marjo Klaver
- Anders leren motiveren door Ellen Honings
- Onze toekomstvisie op de Arbozorg door Marieke Bon
De Blikopener: verbinding met jezelf
Tijdens de workshop ‘De Blikopener’ van Marjo Klaver werd er ingezoomd op het individu: de mens als complex wezen, met veel potentieel en grote toegevoegde waarde. In Thijs zijn woorden ”je bent al genoeg” ofwel, alles wat je nodig hebt zit al in je. Maar hoe zorg je er als mens voor dat je potentieel tot zijn recht kan komen?
Hier komt de impact van ons ego ter sprake, het gedachtegoed van Marjo. Als mens handelen we voor 97% onbewust, dit automatisme zit ontwikkelingen in de weg. Door anders te leren kijken en te leren te zien, los van oude aannames en vooronderstellingen, krijg je inzicht in je onderbewuste. Een eerste stap richting persoonlijke transformatie en veranderingen. Én naar verbinding met jezelf.
Anders leren motiveren: verbinding met de ander
Tijdens de workshop van Ellen Honings lag de focus op het verbinden met de ander. Ieder mens heeft potentieel in zich en een krachtige kern van motivatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze kern activeert?
Ellen gaf praktische tips om het échte gesprek aan te gaan met gesprekspartners, om hen te motiveren en te activeren zijn of haar potentieel te verwezenlijken.
Toekomst visie op de arbozorg
Onze eigen arts bedrijfsgeneeskunde Mariek Bon gaf de laatste workshop, deze focuste zich op het grotere geheel: wat kun je als organisatie doen om medewerkers te stimuleren om de meest optimale en gezonde versie van zichzelf te zijn?
Een nieuwe benadering van de Arbozorg, gericht op het verbeteren van de gezondheid voordat problemen zich voordoen. Geen focus op symptomen, maar op de onderliggende oorzaken.
Tijdens deze workshop gaf Marieke een inkijk op onze visie op preventieve leefstijlzorg en onze nieuwe tool: de Inzicht Scan
Inzichten van de dag
Al met al een inspirerende dag waarin de thema’s, al kort aangestipt in het voorwoord van Pieter de Jongh, o.a. herleid kunnen worden tot:
- De ”altijd aan maatschappij” en de mogelijk hiermee samenhangende klachten die lijken op burn-out.
- Het nemen van de eigen regie op je werk, je gezondheid en je leven.
Vooral het laatste punt kwam sterk naar voren tijdens de lezingen en workshops. Zoek de verbinding met jezelf, leer op jezelf te vertrouwen en neem de regie op je eigen gezondheid en leven. Vergelijk jezelf niet met de ander, prestatiedruk leg je (veelal) zelf op en onthoud: het hoeft niet altijd beter, want je bent al genoeg. En zoek vooral eens de verbinding op met de ander, want het beste in onszelf naar boven brengen – dat doen we samen.
Fotografie door: Sannaz Photography
Wellicht ook interessant
Tips voor beweging tijdens de werkdag
In de hectiek van het werk is het soms moeilijk om de tijd te vinden voor lichaamsbeweging. Toch is het van belang, want beweging tijdens de werkdag is niet alleen gunstig voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale welzijn en algehele productiviteit.
Gezonde lunch: de sleutel tot een productieve dag
Een gezonde lunch is essentieel voor een gebalanceerd voedingspatroon en kan bijdragen aan een energieke en productieve middag. Door aandacht te besteden aan wat je tijdens de lunch eet, kun je jezelf voorzien van de voedingsstoffen die nodig zijn om de rest van de dag alert en actief te blijven.
Praktische tips voor een ondersteunende werkomgeving
Een ondersteunende werkomgeving is essentieel voor het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van medewerkers. Het creëren van zo’n omgeving vraagt om bewuste inspanningen en gerichte strategieën. Als werkgever kan je o.a. denken aan: