Home / Nieuws / Corona Update: Onze post-crisis dienstverlening.

Corona Update: Onze post-crisis dienstverlening.

Future of work

De ergste fase van de Corona pandemie en de lock-down, met haar acute effecten, lijken voorbij. We willen terug naar normaal, maar beseffen ook dat er nog veel onduidelijk is. Meerdere klanten en relaties moeten vechten om het (economische) hoofd boven water te houden. Andere klanten, zoals in de zorg en het onderwijs, hebben hun hele werkwijze in korte tijd moeten aanpassen. Hier is heel hard en intensief gewerkt.

Ook wij doen onze dienstverlening anders: vooral via de telefoon. In ieder geval tot 20 mei. We hebben onze bereikbaarheid opgeschaald om zo snel mogelijk Corona vragen te kunnen beantwoorden. Vooral medewerkers met aandoeningen weten ons te vinden en ondertussen zijn we ook ingebed in de testsystematiek voor de zorg, en deze week ook voor het onderwijs en de kinderopvang.

De “gewone” dienstverlening loopt zo goed als mogelijk door. Eerlijk gezegd denken wij, met vele anderen, dat het virus nog terugkomt en dat de effecten op ons werk, de economie en ons gedrag nog lang zullen aanhouden. In het nieuwe “normaal” zal het werk er anders uitzien. Vandaar dat wij een aantal diensten hebben ontwikkeld of aangepast. Deze diensten zijn gericht op de Future of Work, in de post-corona crisis tijd. Hieronder vindt u een overzicht van deze diensten.

Verbinding, waardering en reboarding

De tijd na de corona crisis gaat wat ons betreft over verbinding, waardering en re-boarding. Maar ook over slim en veilig werken. En het benutten van het potentieel dat in tijden van crisis naar boven komt. Wij bieden onze diensten aan in samenwerking met diverse partners: psychologen, coaches, trainers, veranderkundigen, ergonomen en de Vitaal in het Groen danscoach.

Onze diensten

1. Reboarding: Begeleiding leidinggevenden

 • Workshops destressing voor leidinggevenden.
 • Teamondersteuning rond samenwerken en vernieuwen.
 • Coaching en begeleiding.

2. De-Stressing: Vitaal in 't Groen

 • ​​Silly walks: Een luchtig en vitaal intermezzo tussen het werk door, in een groep op 1,5 meter afstand, op locatie of buiten in 't Groen, onder leiding van danscoach Iris Gravemaker.
  Voor een speciaal lage post crisisprijs.

3. Reboarding: Medewerkers

 • Begeleiding rond stress en angsten; de veerkracht erkennen en zien.
 • Het verhaal aanhoren: voor medewerkers, voor leidinggevenden.
 • Kwetsbare medewerkers: advies en begeleiding.

4. Slim en veilig werken: 1,5 meter ruimer gezien

 • Check op Corona proof werken (voor alle sectoren)
 • Ergonomisch advies voor Corona proof werken op het werk en thuis.
 • Aanpassing RI&E.
 • Nieuwe lock-down: zijn we voorbereid?​
 • Analyse: beroepsziektes en Corona.

 

5. HRM + managers: ondersteuning en advies

 • Het werkelijke nieuwe werken: veranderkundige crashcourse en brainstorm.
 • Effectief leiderschap: implementeren van veranderingen.
 • Werk/privé balans workshop: teach the teacher. 

6. Future of Work

 • Het benutten van het potentieel van uw werknemers: juist nu.
 • Capabilities onderzoek en advies.
 • Fit for Work: training in het voeren van de eigen regie over gezondheid en werk.​

 

Wij zijn er in ieder geval klaar voor.

Waarom deze diensten?

Nu de ergste crisis achter de rug lijkt, is het tijd om te kijken wat de effecten kunnen zijn op de gezondheid , vooral ook in relatie tot het werk..

Wat betekent een 1,5 meter maatschappij, voor het werk en voor gedrag en voor de gezondheid? En houden we dat vol.?

Wij noemen het : reboarding. Terug naar een nieuwe werksituatie.

We kunnen hier een aantal sub-thema’s benoemen. Enkele die kracht en innovatie brengen en een aantal die een extra zorg geven.

De zorgen:

 1. De financiële zorg voor bedrijven.
 2. Het verlies van werk.
 3. Hoe gaan we weer werken?
 4. De ongewisse toekomst.
 5. Zorg over gezondheid: ziekte; de kans op besmetting nu en later, zeker voor kwetsbare mensen.

Deze zorgen geven stress. De coronacrisis levert onrust op, er wordt een beroep gedaan op veerkracht, flexibiliteit en niet bij de pakken neerzitten, bereidheid samen te werken en vooral te vernieuwen en te veranderen op zowel persoonlijk, team als organisatieniveau.

Na de acute stress fase voorbij lijkt, komt het besef en de verdere aanpassing. Onder stress functioneren mensen meestal prima. We zien dat letterlijk terug in lage maand verzuimcijfers in de bij zorgklanten.  Natuurlijk is er ook  een aantal  dat deze stress niet erbij kan hebben en nu juist door de bodem zakt. Deze mensen hebben veelal al hulp gezocht.

Juist nu we weer meer mogen , verwachten wij een fase van toenemende klachten , zoals vermoeidheid en somberheid en onzekerheid.

We zullen ons er rekenschap van moeten geven dat we anders met elkaar om zullen gaan, anders gaan werken en dat vooral kwetsbare medewerkers.. ja inderdaad kwetsbaar zijn.

De positieve effecten:

 1. Het besef dat je werk er toe doet en de gezamenlijke inspanningen. Vooral in de (naar nu blijkt!) essentiële beroepen is dit een krachtige motivator en binder.
 2. Het is bekend dat werk dat aansluit op intrinsieke waarden, een sterk positief effect heeft op werkplezier, prestatie en tevens burn- out voorkomt. En dat geldt voor elk werk, ook werk wat niet essentieel is of lijkt.
 3. De noodzaak tot verandering. Waar voorheen dingen niet konden veranderen, lijkt nu veel meer mogelijk. Dit is een aanzet tot innovaties, en nieuwe manieren van werken en produceren.
 4. Nieuwe ideeën over wat belangrijk is: knopen doorhakken, keuzes maken. Dit geld ook voor de werving en selectie: zaten we een paar maanden geleden nog in een economische hausse met een krappe arbeidsmarkt, nu is er een crisis met in veel sectoren een heel andere arbeidsmarkt, met hogere werkeloosheid en een zeer kwetsbare zzp-groep.
 5. De gezamenlijkheid en de zorg voor de ander. Juist nu de lockdown versoepeld wordt, is de zorg voor de ander essentieel.

 

bedrijfsartsen

Maakt gezond werken mogelijk… nu én in de toekomst!