Home / Nieuws / Thuiswerken tijdens het Corona Virus

Thuiswerken tijdens het Corona Virus

Future of work

We zijn met z'n allen momenteel massaal aan het thuiswerken. Het is goed om te weten dat ook bij thuiswerken de Arbeidsomstandighedenwet geldt. Werknemers kunnen niet eisen dat hun werkgever een extra vergoeding verstrekt hiervoor. Wel hebben werknemers recht op een veilige en gezonde werkomgeving. 

Dit zijn aandachtspunten waar u als werkgever op moet letten:

1. Benodigdheden:

Als werkgever dient u uw werknemers in staat te stellen om hun werk te kunnen doen. Dit betekent bijvoorbeeld dat u een laptop van de zaak beschikbaar moet stellen of andere vereiste (kantoor) spullen

2. Afspraken:

Het is van belang goede afspraken te maken over de werkzaamheden die uw werknemer zal verrichten en hier geregeld telefonisch of online contact over te houden. Het is daarnaast belangrijk dat er ook thuis afwisseling bestaat tussen werken en pauzeren, maak ook hier afspraken over. 
 

3. Informeren

Als werkgever dient u uw werknemers ook te informeren over risico's zoals de kans op rsi en wersktress.

Wanneer er voor een langere periode wordt thuisgewerkt, gaan ook de eisen uit de Arbowet  een rol spelen. De werkgever zal dan moeten nagaan of de werknemer  een geschikte thuiswerkplek heeft. Dit kan hij doen aan de hand van een RI&E (Risico-Inventarisatie & - Evaluatie). Daarnaast kan hij de werknemer een checklist laten invullen om te controleren of de werkplek voldoet aan de arbo-eisen. Voldoet de werkplek niet? Dan moet de werkgever helpen deze aan te passen.

Checklist

1. Kun je thuis in rust werken en weet je wat je moet doen als je hulp nodig hebt?
2. Heb je voldoende ruimte in je woning om bureautafel en =stoel op een ergonomisch verantwoorde manier op te kunnen stellen?
3. Heb je de beschikking over een bureautafel die een ergonomisch verantwoorde zit- en werkhouding mogelijk maakt en waaraan je door met het bedrijf verstrekt laptop, muis, laptopsteun en toetsenbord kunt werken?
4. Heb je de beschikking over een bureaustoel die een ergonomisch verantwoorde zit- en werkhouding mogelijk maakt?
5. Heb je de mogelijkheid om de lichtinval te regelen?

 

 

Bron: Accountancy van Morgen

bedrijfsartsen

Maakt gezond werken mogelijk… nu én in de toekomst!