RI&E
De gezondheid en veiligheid van je medewerkers, daar ben jij als werkgever verantwoordelijk voor. Een RI&E geeft je een helder beeld: waar liggen risico’s en welke verbeteringen zijn mogelijk? Met deze inzichten pak je arbeidsrisico’s doelgericht aan en draag je bij aan een gezondere en veiligere werkplek.
Wat is een RI&E?
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) doet meer dan voldoen aan de wet. Het geeft je waardevolle inzichten in de veiligheid, gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Het bijbehorende Plan van Aanpak helpt je deze inzichten om te zetten in gerichte verbeteringen.
De waarde voor jouw organisatie
Met een gedegen RI&E leg je een sterke basis voor een veilige en gezonde werkomgeving. Door risico’s vroeg te signaleren, bescherm je niet alleen de gezondheid van je medewerkers, maar zorg je ook een omgeving waar mensen zich gewaardeerd voelen en met vertrouwen hun werk kunnen doen. Zo versterk je tegelijk het welzijn van je mensen én het succes van je organisatie.
Onze aanpak in 5 stappen
1. Nulmeting: we starten met een grondige analyse van je organisatie. We bestuderen belangrijke documenten zoals arbobeleid en verzuimcijfers. Tijdens een locatiebezoek observeren we de werkplekken en spreken we met medewerkers. Zo krijgen we een compleet beeld van de huidige situatie en bestaande veiligheidsmaatregelen.
2. Analyse: we analyseren alle verzamelde informatie en brengen de risico’s systematisch in kaart. In een heldere rapportage geven we aan hoe urgent elk risico is. Sommige risico’s vragen directe actie, andere zijn aanvaardbaar. Deze prioritering helpt je bij het maken van de juiste keuzes.
3. Plan van Aanpak: op basis van de prioritering maken we een concreet Plan van Aanpak. Voor elk risico bepalen we welke maatregelen nodig zijn, wie ze uitvoert en wanneer. Zo heb je een duidelijke routekaart voor het verbeteren van de werkomgeving.
4. Toetsing: voor veel organisaties is toetsing van de RI&E wettelijk verplicht. Deze toetsing wordt uitgevoerd door een gecertificeerde kerndeskundige. We adviseren je graag of dit voor jouw organisatie nodig is en begeleiden je bij dit proces.
5. Uitvoeren: een RI&E krijgt pas waarde als de maatregelen worden uitgevoerd. Wil je extra ondersteuning bij de implementatie? Dan kan onze veiligheidskundige periodieke checks uitvoeren om de voortgang van het Plan van Aanpak te monitoren.
Sommige situaties of groepen medewerkers vragen om extra aandacht. Daarom bieden we ook verdiepende RI&E’s voor specifieke risico’s of werkzaamheden. Onze professionals denken graag met je mee over welke verdieping waardevol is voor jouw organisatie.
Blijvende aandacht voor preventie
Je organisatie ontwikkelt zich continu en je RI&E groeit mee. Nieuwe werkprocessen, andere apparatuur of een verbouwing kunnen nieuwe aandachtspunten met zich meebrengen. We denken graag met je mee om je RI&E actueel te houden, zodat je altijd grip houdt op een veilige werkomgeving.
Meer weten over onze aanpak?
In een persoonlijk gesprek bespreken we graag de mogelijkheden.
Je krijgt een beeld van onze aanpak, de investering en de waarde voor jouw organisatie.
Veelgestelde vragen
Ben ik verplicht om een RI&E uit te voeren?
In Nederland is elke werkgever verplicht een RI&E op te stellen. Het is sinds 1 januari 1994 opgenomen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Kan ik zelf een RI&E maken?
Je kunt de RI&E zelf opstellen via een erkend branche-instrument. Hoewel je je organisatie als geen ander kent, vraagt een goede RI&E om specifieke expertise en ervaring. Het risico bestaat dat je zaken over het hoofd ziet of verkeerd inschat.
Hoe vaak moet een RI&E geactualiseerd worden?
Je bent wettelijk verplicht om je RI&E actueel te houden. Het is belangrijk om de RI&E aan te passen bij belangrijke veranderingen in je organisatie. Denk aan een verhuizing, nieuwe werkprocessen of na incidenten. Een verouderde RI&E kan leiden tot risico’s voor je medewerkers en boetes van de Arbeidsinspectie.
Moet mijn RI&E getoetst worden?
Toetsing van de RI&E is niet altijd verplicht. Dat hoeft niet als:
- alle werknemers in een bedrijf samen 40 uur of minder werken, dan volstaat de checklist gezondheidsrisico’s;
- een bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een erkende branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl.
Ook interessant: de Inzicht Scan
Wil je een completer beeld van de gezondheid en vitaliteit binnen je organisatie? De Inzicht Scan gaat een stap verder dan de RI&E.
Waar de RI&E zich richt op arbeidsrisico’s, brengt de Inzicht Scan de complete fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers in kaart.
Door deze onderzoeken te combineren, krijg je:
- Een volledig beeld van zowel risico’s als gezondheidskansen
- Concrete handvatten voor een preventief gezondheidsbeleid
- Inzicht in zowel organisatiebrede thema’s als individuele behoeften